Nous paradigmes: “la transversalitat”. També a nivell municipal.

Hola a tots i totes,

transversalitatEl sistema democràtic representatiu mostra símptomes de desgast i il·legitimitat a partir de casos de malbaratament dels recursos públics, corrupció i en bona mesura per la forta crisi econòmica que comença a partir del 2007 en el món occidental i que s’estén a altres latituds.

Aquest escenari unit a la universalització de l’accés a la informació a través d’internet i de les xarxes socials provoca canvis importants de comportament en les organitzacions crítiques amb els sistemes establerts. Les demandes de participació i transparència avancen ràpidament a través de la xarxa i això provoca noves formes de mobilització a les que la resposta tradicional dels estats (democràtics o no) no convenç a la ciutadania. Moviments com els Indignats i 15M a EspanyaOccupy Wall Street als EEUU o les primaveres àrabs al nord de l’Àfrica i l’Orient mitjà són un exemple.

Davant dels antecedents exposats i de la situació política descrita cal posar de manifest que la ciutadania es mou cap a nous sistemes de govern, més oberts, transparents i participatius. Si a això se li suma la irrupció de les TIC com a facilitadores de la circulació de la informació, caldrà dibuixar un nou escenari públic on per una banda ha augmentat molt sensiblement la capacitat per accedir a gran quantitat d’ informació de forma fàcil i en qualsevol moment; i de l’altra, es disposa d’uns entorns que faciliten la participació de les persones i per tant la interacció entre les comunitats i els seus governants de manera directa i fluïda.

La situació descrita a la introducció d’aquest punt planteja un posicionament estratègic basat en la transversalitat. Un nou paradigma social en que ciutadania, entitats i empreses, partits polítics, treballadors públics i càrrecs electes poden participar i interactuar en el debat, definició, creació i avaluació de les polítiques de govern de manera directa i sempre de manera horitzontal i d’igual a igual. És el que s’anomena govern obert, un aprofundiment democràtic basat en els principis de la participació, la col·laboració i la transparència.

Treballar sota aquests conceptes de manera transversal és una oportunitat per millorar el sistema democràtic, sobretot en moments clau com: la planificació, la presa de decisions i l’avaluació de l’acció de govern. També és una oportunitat a nivell local. Estic segur que en pobles com Masquefa és possible posar en marxa accions. Només és qüestió de voluntat política, de canvis de prioritats i sobretot de noves visions sobre la realitat de la nostra societat.

Espero que aquest post sigui del vostre interès!

Tagged with: , , ,
Arxivat a ciutadania, democràcia, govern obert, Masquefa, transversalitat
One comment on “Nous paradigmes: “la transversalitat”. També a nivell municipal.
  1. […] Hola a tots i totes, El sistema democràtic representatiu mostra símptomes de desgast i il·legitimitat a partir de casos de malbaratament dels recursos públics, corrupció i en bona mesura per la for…  […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Instragram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

A %d bloguers els agrada això: